Voor de andere boekhandel naar... Het Goede Boek

In 2013 bestond Het Goede Boek 40 jaar!

   Hoe het is begonnen in Vlaanderen.

 

Mij werd gevraagd iets te schrijven over de beginjaren van Het Goede Boek toen de technologie nog niet zo’n invloed had op de gang van zaken.
Komend uit het eerste jaarteam in Bilzen, werd mij gevraagd om lectuurwerk voor Vlaanderen op te starten, voor mij een nieuwe uitdaging in een wereld die ik helemaal niet kende. In december 1973 werd de eerste boekwinkel van het Goede Boek geopend in Turnhout. (Het lectuur- boekenwerk bestaat al sinds 1926, er was maar 1 winkel, in Brussel. red.)

In een “Lelijk Eendje” (geitje zeiden ze in België = Citroën 2CV), ben ik uitgevers in Nederland gaan bezoeken en ik herinner me nog de allereerste keer dat ik moest vertellen wie ik was en wat ik van plan was. Ik koos ter plekke uit wat ik wilde hebben, een beetje bang of ik het wel zou kunnen betalen binnen een maand. Toen de factuur uitgetypt zou worden, zei de uitgever: “U mag alles wat u hebt uitgezocht zo meenemen, ik wens u veel zegen op uw werk”. Dat was een buitengewone bemoediging, die ik nooit vergeten zal.

Bij de grens moest alles (Bijbels, boeken, posters, tegels, kaarten, lp’s, tot zilveren kruisjes toe, met de facturen erbij) aangegeven worden, meestal deed ik dat in Baarle-Nassau.
De douanier inspecteerde dan vaak de hele auto, met een ernstig gezicht. Ik voel nog de opluchting als ik zonder problemen mocht doorrijden! In Turnhout werd dan alles, uiteraard omgerekend in Belgisch franken, geprijsd. 

Het werk groeide. Mensen kwamen tot bekering en wilden lezen over b.v. het gebed en het christelijk gezin. Boeken van Corrie en Boom en Gien Karssen waren zeer geliefd en niet te vergeten lp’s van Gert en Hermien en Elly en Rikkert. Van Hal Lindsey hebben we honderden boeken verkocht, we kijken daar nu wat anders tegenaan, maar geloof me……velen gingen door het boek “De Planeet die Aarde heette” de Bijbel lezen, waaronder mijn zwager Berend de Wit! 

Na een jaar of wat hadden we vier boekwinkels en zo’n 20 boekentafels. Ik was verantwoordelijk voor de inkoop en voor de financiën en ook moest er een intensief contact onderhouden worden met de mensen in onze boekwinkels. Daar waren soms zorgen.
We stonden op conferenties met een grote boekentafel. De Bijbeldag (1 mei) in Antwerpen, de Gentse Conferentie (1 nov.), de Vlaamse Vrouwendagen in Heverlee. Geweldige dagen, maar wat een gesjouw!!

De computer was nog niet uitgevonden, laat staan van het gemak van e-mail, ook niet van een mobiele telefoon. We schreven of typten op een typemachine. Van kopieerapparaten herinner ik me ook niet veel. Je gebruikte een carbonpapiertje tussen twee vellen papier. De bestelling ging via de post en als het niet veel was per telefoon (met een draaischijf). 

Iedereen is, na 40 jaar, bijna vergeten hoe Het Goede Boek is ontstaan. Hoe de vele vrijwilligers bereid waren te helpen, vaak jarenlang, met de boekentafels in hun gemeente en ze deden dit met veel liefde deden. Meisjes die me geholpen hebben in de winkel in Turnhout, soms een aantal jaren. Esther, Ina, Sjoukje, Margaret. In de winkels Hubert en Francine Carlens, Geert en Thea Besjes en Teo en Elly Kamp. 

Het waren drukke en zeker niet altijd gemakkelijke jaren. Bij zorgen en problemen  was daar gelukkig altijd Johan Lukasse die me raad gaf en dan kon ik weer verder. Bovenal wist ik me geroepen tot deze taak en heb de kracht, de genade en ook de vreugde ervoor gekregen. In 1985 heb ik het werk over kunnen dragen aan Teo Kamp. Hij is toen met de computer gaan werken, een uitkomst!  

Ik kan niet anders zeggen dan dat de Here God ons veel genade heeft gegeven. Mét de medewerkers hebben we Zijn zegen jaar na jaar mogen ervaren. Het was vaak spannend en steeds rees de vraag of we de rekeningen wel konden betalen. Dat is altijd gelukt (en op tijd!) en als ik nu hoor en lees dat de boekwinkels van Het Goede Boek niet meer weg te denken zijn, dan vervult mij dat met grote dankbaarheid!

Anneke Schellevis
 
Radio-uitzending 05/02/14 – Verkopen is niet alles